Veelgestelde vragen
Een burn-out ontstaat meestal als gevolg van een langdurige periode van overbelasting en stress, waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Je voelt je lichamelijk, emotioneel en geestelijk volledig uitgeput. Daardoor ben je niet meer in staat normaal te functioneren in werk en/of gezin, bijna alles is je teveel. Bij een burn-out zijn het vooral de persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme, onzekerheid en ‘niet op willen geven’ die een belangrijke rol spelen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je structureel jouw grenzen overschrijdt.
Vaak heeft een burn-out meerdere oorzaken. Het kan hier gaan om werkgerelateerde-, persoonlijke/psychische- en maatschappelijke factoren. Het komt veel voor bij mensen die onder grote druk leven en die steeds hun grenzen over gaan, waarbij ze de signalen van hun lichaam negeren.
Stress kan een rol spelen in het ontstaan van een burn-out. Met gezonde stress is niets mis, dit maakt je scherp en houdt je alert. Daardoor kun je vaak beter presteren als je iets moeilijks moet doen of snel dient te reageren. Stress wordt ongezond als je continu spanning voelt en tussendoor niet (genoeg) ontspant. Ongezonde stress sluipt vaak ongemerkt jouw leven binnen. Teveel ongezonde stress kan een factor zijn in het ontstaan van een burn-out.
De meeste werkgevers vergoeden de trajecten die ik aanbied. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter zijn zowel werkgever als werknemer verplicht mee te werken aan re-integratie en herstel. Ben je zelfstandige en heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan is de kans groot dat daar een vergoeding voor is opgenomen. Heb je een ziektewetuitkering bij het UWV. Dan is de kans groot dat zij meedenken in de kosten. In alle genoemde gevallen bied ik ondersteuning en betrek ik alle partijen in communicatie.
Neem contact op
Wil je meer weten? Vul dan het onderstaande formulier in, dan neem ik contact met je op.